Lutera Akadēmija piedalās Georga Manceļa svētku dienas konferencē

2023.gada 16.septembrī Vallē norisinājās literāta, pedagoga, valodnieka, teologa un mācītāja Georga Manceļa (1593–1654) svētki.

Mūsu tautai un baznīcai G.Mancelis ir ievērojams ne tikai kā pirmās vācu latviešu vārdnīcas “Lettus” (1638) autors un pirmās latviešu sprediķu grāmatas (1654) autors, bet arī pirmais, kas vārda “nevāci” vietā sāka lietot vārdu “latvieši”. Lieli ir viņa nopelni mūsu literārās valodas veidošanā un latviešu kristianizācijas sekmēšanā. Mancelis nenoliedzami pieder pie dižajiem latviešu garīgās kultūras celmlaužiem. 
Par svētku konferences vietu tika izraudzīta Valles baznīca, kur Mancelis sāka savu mācītāja kalpošanu latviešu draudzē. (Pateicība Valles draudzei par sirsnīgo uzņemšanu!) Šai dienā varēja ne tikai dzirdēt izglītojošas runas, bet arī iejusties tā laikmeta atmosfērā, uzklausot Manceļa svētrunu (aktiera Ulda Anžes lasījumā), dziedot tā laika dziesmas un pašiem lasot 17.gs. latviešu tekstus. Var droši teikt, ka Manceļa svētki izdevās. Konference bija kupli apmeklēta. Tās rīkotāju un runātāju vidū bija Lutera Akadēmijas pasniedzēji (Dr. Uģis Sildegs, Dr. Guntis Kalme, Mg. Vilis Kolms un Mg. Roberts Otomers). Tā bija brīnišķīga iespēja iepazīties ar Georga Manceļa dzīvi, kalpošanu un daudzpusīgo darbību, kā arī iejusties tā laika baznīcas dzīvē.
 Mancelis

2024. gada 28. aprīlis
Vārda dienas: Gundega, Terēze
Ziņojumi
 

*****
2023./2024.akag. gada PAVASARA semestra LEKCIJU PLĀNS šeit>


Sadarbības partneri
fb
© 2024 Nodibinājums “Lutera Akadēmija”. Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: GlobalPro »